Vi holder åbent Kristi Himmelfartsdag & Grundlovsdag fra 8.00 - 10.00 :-)

Gåsebiller

Oprettet d.

Gåsebillen er en ubuden gæst i græsplænen

I dette blogindlæg skal vi føre loopen nærmere én af de mange biller, som er meget skadelige for din græsplæne. Du får her en introduktion til, hvilket skadedyr vi helt konkret taler om, og så får du også en række gode råd til at spotte og udrydde dem, så de ikke gør mere skade end nødvendigt.
 

Hvad er gåsebiller?

Gåsebiller, også kendt som gåsebillelarver eller jordbiller, tilhører en gruppe af insekter inden for familien scarabaeidae. Disse insekter har en oval eller afrundet kropsform og deres størrelse varierer alt afhængigt af, hvilken art de tilhører. Gåsebiller findes ofte i græsplæner, og de udgør en trussel mod græssets sundhed, hvorfor de klassificeres som en ubuden gæst i græsplænen. Det er særligt deres larvestadier, som er skadelige for græsplænen, men det vender vi tilbage til senere. De voksne gåsebiller er som regel mørkebrune eller sorte, nogle gange med mærkede mønstre på dækvingerne. De flyver om natten og tiltrækkes ofte af lys. Gåsebillelarverne er c-formede, hvide eller grålige larver med en karakteristisk kraftig krop, og de lever normalt under jorden.

Gåsebillers livscyklus og stadier 

Livscyklussen på en gåsebille varierer afhængigt af alt fra art, temperatur og andre miljømæssige faktorer, men som udgangspunkt ser den livscyklus således ud:

  • Æg
  • Larvestadie
  • Puppestadie 
  • Voksenbille 

Hvordan kan du identificere gåsebiller i græsplænen?

Spot de særlige kendetegn ved voksne gåsebiller  

Voksne gåsebiller varierer i størrelse afhængigt af arten, men de fleste er mellem en og tre centimeter lange, og de har en oval eller afrundet kropsform. Farven på gåsebillen kan variere fra mørkebrun til sort. Nogle arter kan have mønstre eller striber på deres dækvinger. Antennerne er normalt korte og har lameller på spidserne. Nogle gåsebiller har en vis behåring på kroppen. Dækvingerne dækker et par membranøse vinger, der foldes under dem og danner et skjold.
 

Hvordan kan du identificere gåsebillelarver? 

Gåsebillelarver har en karakteristisk c-formet krop, som er enten hvid eller grålig. De er normalt ret kraftige, og størrelsen varierer afhængigt af alder, men de kan blive op til flere centimeter lange. Deres hoved er tydeligt adskilt fra kroppen, og de har tydelige kæber. Gåsebillelarver findes normalt i jorden, tæt på græsrødderne, hvor de lever af forskellige planter.
 

Tegn på gåsebiller i græsplænen

En sløret eller tynd græsplæne kan være en indikator på, at den er beskadiget af gåsebiller 
Hvis de voksne biller vandrer rundt på græsplænen, kan der være risiko for, at de lægger æg og bliver hængende (de tiltrækkes af lys og vil derfor være nemmest at observere om natten)

 

Hvordan kan du forebygge gåsebiller i græsplænen? 


Kulturelle metoder til at forebygge gåsebiller

  • Regelmæssig pleje af græsplænen 
  • Afskærmning for at undgå æg 
  • Fjern blade og andet organisk materiale 

En velplejet græsplæne med regelmæssig klipning, vanding og gødning kan styrke græssets modstandskraft mod gåsebiller. En afskærmning kan forhindre gåsebiller i at lægge æg i jorden. Og ved at fjerne blade og andet organisk materiale kan man reducere tiltrækningen af gåsebiller, da de vil miste deres yndlingssted at opholde sig i og ved.
 

Naturlige metoder til bekæmpelse af gåsebiller

  • Mikroskopiske orme 
  • Naturlige fjender

Ved at byde mikroskopiske orme velkommen på græsplænen, kan de effektivt rydde ud i gåsebillerne. De er hverken skadelige for mennesker eller planter, og er derfor et rigtig godt naturligt alternativ til gift. Du kan desuden også byde andre rovdyr og fugle velkommen i haven, som ligeledes kan spise og og på sigt udrydde gåsebillebestanden.
 

Forebyggende foranstaltninger for at undgå gåsebiller i græsplænen

  • Overvågning af græsplænen 
  • Moderat gødning 
  • Regelmæssig dræning af vand for at give græsplænen luft

Du kan selv gå en runde i din have og inspicere græsplænen for gåsebiller. Ovenfor har du i hvert fald fået en række tips til at spotte de små skadedyr. Derudover kan du i den periode, hvor du mistænker gåsebiller, nøjes med at gøde din græsplæne i moderate mængder. Det kan nemlig være med til at tiltrække gåsebiller og andre skadedyr. Og så skal du huske at dræne din græsplæne for vand, så det ikke bliver et attraktivt sted for gåsebiller at opholde sig.
 

Undgå gåsebiller med disse gode råd

Vi håber, at det ovenstående blogindlæg har givet dig en dybere indsigt i, hvad gåsebiller er, hvordan du identificerer dem, og hvordan du kommer af med dem på en naturlig måde uden at beskadige dig selv eller dine øvrige planter. Vi opfordrer altid til, at du opsøger professionel vejledning i forhold til bekæmpelse af skadedyr, gåsebiller, i din græsplæne. Vi er klar til at hjælpe dig med råd og vejledning.