Vejledning til gødning

Generelt

Når varmegraderne kommer i april måned, anbefaler vi at give græsplænen gødning. Gødning holder græsset i god vækst, holder jordstrukturen god samt genopfrisker den fantastiske mørkegrønne græs farve. Derudover holder græsset også sit tætte rodnet, så det er klart til en ny sommerperiode. 

Vi anbefaler at man gøder fra april til og med august måned.

Gødning indeholder forskellige næringsstoffer, herunder N, P og K. 

Kvælstof (N)

Kvælstof er det stof som planten bruger mest af. Hvis planten mangler kvælstof giver det sig udslag i lyse/ gule blade og unormal vækst.

Fosfor (P)

Fosfor har stor betydning for hvordan planten udvikler sine rødder, skud og blomster. Hvis planten mangler fosfor giver det sig udslag ved små planter med violet anstrøg, og et svagt rodnet. Det danske jord har normalt et passende indhold af fosfor, og derfor et lavere indhold i NPK-gødninger. 

Kalium (K)

Kalium spiller en vigtig rolle for plantens fotosyntese og vandbalance. Hvis planten mangler kalium er symptomerne der samme som ved vandmangel, og vil dermed se mere pjusket og mindre saftspændt ud. 

Udover de tre hovednæringsstoffer i gødning er der også mange makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer. Disse indeholder bl.a. svovl (S), magenesium (Mg), jern (Fe), mangan (Mn) og zink (Zn). 

Organisk gødning

Denne slags gødning er fremstillet af bl.a. dyremøg, kompost og gødningsvand fra f.eks. brændenælder. 

NPK - kunstgødning

Denne slags gødning kaldes også mineralsk gødning. Denne gødning er i forhold til den organiske gødning, fremstillet på den mere kemiske vej.  

    

Gødskning 

Vi anbefaler at man gøder med en gødningsvogn eller en håndspreder, så man opnår et jævnt resultat. Gød gerne af 2 gange vinkelret på hinanden. 

Hvis man gøder i hånden er det en god ide at opdele arealet i mindre stykker, og dele gødningen i tilsvarende antal portioner. Man vil på denne måde hele tiden kunne regulerer hvor mange gødning man spreder ud. 

Gød gerne på kryds og tværs for at opnå en jævn fordeling af gødningen. 

Pas på ikke at bruge for meget gødning, så du ikke kommer til at overgøde. En overgødning kan stoppe væksen i græsset. 

        

Vanding​

Vær opmærksom på, at gødning gives med efterfølgende vanding eller i forbindelse med en regnbyge. Hvis gødningen ligger på græset uden at blive opløst af vand, kan du risikere at den vil svitse græsset af. Det er derfor vigtigt at gøre det i forbindelse med vanding eller en regnbyge.  

Efterfølgende pleje

Der er desværre ingen retningslinjer for hvor meget man skal gøde, da det afhænger af den enkelte gødning. Der findes både almindelige gødninger som har en holdbarhed på ca. 4-6 uger, men også langtidsvirkende gødninger som har en holdbarhed på ca. 3 måneder.