Vejledning til gødning

Generelt om rullegræs

Når plusgraderne sniger frem i april måned, anbefaler vi at give græsplænen gødning. Gødning bidrager til græssets gode vækst, opretholder jordstrukturen samt genopfrisker den fantastiske, mørkegrønne græsfarve. Derudover bibeholder det også græssets tætte rodnet, som gør det parat til en ny sommerperiode. 

Vi anbefaler, at man gøder fra april til og med august måned.

Gødning indeholder forskellige næringsstoffer, herunder N, P og K.

Kvælstof (N)

Kvælstof er det stof, som planter bruger mest af. Hvis planter mangler kvælstof, resulterer det i udslag i lyse eller gule blade og unormal vækst.

Fosfor (P)

Fosfor har stor betydning for, hvordan planter udvikler deres rødder, skud og blomster. Hvis planten mangler fosfor, afspejles det ved abnorme udgroninger med violet anstrøg og et svagt rodnet. Det danske jord har normalt et passende indhold af fosfor og derfor et lavere indhold i NPK-gødninger. 

Hvad er organisk gødning? 

Organisk gødning er fremstillet af bl.a. dyremøg, kompost og gødningsvand fra f.eks. brændenælder. 

Kalium (K)

Kalium spiller en vigtig rolle for plantens fotosyntese og vandbalance. Hvis planten mangler kalium, er det samme symptomerne som ved vandmangel. Planten vil således se mere pjusket ud og mindre saftspændt. 

Udover de tre hovednæringsstoffer i gødning er der også mange makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer. Disse indeholder bl.a. svovl (S), magnesium (Mg), jern (Fe), mangan (Mn) og zink (Zn).  

Kunstgødning - NPK

Kunstgødning kaldes også mineralsk gødning. Denne gødning er i forhold til den organiske gødning, fremstillet på den mere kemiske vej.  

 

Organisk711

 

Gødskning af græsplæne

Vi anbefaler, at man gøder med en gødningsvogn eller en håndspreder, for at opnå et jævnt resultat. 

Hvis man gøder i hånden, er det en god ide at opdele arealet i mindre stykker og at opdele gødningen i tilsvarende antal portioner. Man vil på denne måde, hele tiden kunne regulere, hvor meget gødning man spreder ud. 

Gød gerne på kryds og tværs for at opnå en jævn fordeling af gødningen. 

Pas på ikke at bruge for meget gødning, så du ikke kommer til at overgøde. Overgødning kan nemlig stoppe væksten i græsset.

istock-148130431

 

Vanding​ af græsplæne

Vær opmærksom på, at gødning udføres med henblik på en efterfølgende vanding eller i forbindelse med en regnbyge. Hvis gødningen ligger på græsset uden at blive opløst af vand, kan du risikere, at den vil svitse græsset af. Det er derfor vigtigt, at enhver form for vand bliver tilføjet kort tid efter

Efterfølgende pleje af græsplæne

Der er desværre ingen retningslinjer for hvor meget man skal gøde, da det afhænger af den enkelte gødningsprodukt. Der findes almindelige gødninger som har en holdbarhed på ca. 4-6 uger, men også langtidsvirkende gødninger som har en holdbarhed på ca. 3 måneder. 

bosch_art_rasenpflege_mod03-1